Spajalica > Copula

Art interventions in public space, MMSU Rijeka

Spajalica #1 / Copula #1 ▐ 3 – 19. 5. 2013.▐


 

Česti komentari o nevidljivosti i zavučenosti muzejske zone, potakli su nas na projekt koji bi markirao prisutnostMMSU-a u njegovom susjedstvu, a ujedno propitao vidljivost suvremene umjetnosti u javnom prostoru. Kao opću temu projekta, prostor dotičemo u više segmenata, zahvaćajući prostore koji fizički pripadaju Muzeju kao i one koji službeno ne spadaju u njegov izlagački djelokrug. Zatječemo se u javnom prostoru u namjeri da ćemo tu susresti druge ljude – susjede, prolaznike, neznance. Odijelivši prostor na unutarnji i vanjski, naznačili smo mjesta koja posjećujemo sporadično s namjerom te ono otvoreno šetaču bez određena cilja. Uključujemo se u stihijsku komunikaciju na gradskom asfaltu, kroz desetodnevnu seriju intervencija, performansa, predavanja i razgovora, planiranih i neočekivanih susreta u susjedstvu Muzeja. Oslanjajući se na model spajalice, kroz povezivanje utopijskih i praktičnih scenarija, pokušavamo prepoznati fizičke i simboličke distance između pojedinaca, pojedinaca i institucija, te potaknuti procese povezivanja i uzajamnosti. Putem javnog natječaja i poziva, okupljeno je dvadesetak umjetnika, kustosa i ostalih aktera u kulturi, čiji prijedlozi odstupaju od tradicionalnih komemorativnih pristupa i permanentnih skulpturalnih rješenja ustaljenih u javnom prostoru. Radovi zagovaraju dostupnost, jednostavnost i pristupačnost.  Nailazimo na razračunavanje s etiketama, statusnim simbolima i identifikacijama koje se prihvaćaju  ‘zdravo za gotovo’; na alternativne mape kretanja u prostoru, zaokrete u čitanju njegove strukture i namjene. Također na specifične riječke teme čije lokalno težište služi kao osmatračnica šire društveno-ekonomske situacije. Ključni su pojmovi – igra, kolektivne prakse, društveni angažman,  – kao mogućnosti istupa iz statusa quo društvene zakočenosti i nestajanja javnog prostora, o kojima će se razgovarati u dvodnevnim razgovorima u Malom salonu. Nasuprot sve jačoj privatizaciji i povlačenju prostora društvenosti, projekt zapitkuje, kako prostor možemo koristiti, misliti, osjećati, na način da su socijalne komponente i polazište i cilj.

 

Kalendar


Intervencije:

3.5. Rafaela Dražić i [BLOK] – Ivana Hanaček, Ana Kutleša, Vesna VukovićBROD=GRAD, javna akcija, Jadranski trg u večernjim satima

13.5. Marko Batista i Boštjan Čadež, Aksioma – Institute for Contemporary Art, Ljubljana, TIMING DIAGRAMS, multimedijalni performans, Koblerov trg u 21 sat 

14. – 16.5. Zoran Pavelić, Prozivka 2013, performans, Korzo – ispred Malog salona u 12 sati

14. – 18.5. PLATTFORMER, Ping pong u gradu/ Sonic Plattforming, site specific, ispred Malog salona od 14 – 18 h (18.5. od 10 sati) 

15. – 19.5.  Boris Oicherman, Reflected City, mobilna intervencija, različite lokacije oko Muzeja u 21 sat

14. – 19.5. Antonio Kiselić, Perpetuacije, performans, stube kod hotela Bonavia svaki dan

13. – 19.5. Paweł Kowzan, Untitled (All solid melts into Air), zvučna instalacija, ulaz MMSU

14. – 18.5. Daniele Sambo, SOWN, svjetlosna instalacija, različite lokacije, okupljanje za vodstva u Malom salonu u 21 sat

17.5. KVART Boris Šitum, Milan Brkić, Rino Efendić, Kratki posjet Rijeci, performans, intervencije, zona Malog salona

 

Razgovori:

16. i 17.5.2013., Mali salon, 10 – 15 sati

 

16.5.2013

Lidija Butković Mićin, Rijeka-Zagreb, predstavljanje projekta 1POSTOZAUMJETNOST 

Bojana Piškur, Moderna galerija, Ljubljana, Muzej na ulicama  

Plattformer: Carl Richardson, Tim Mitchell, Nina Scholz, James Dunn, London, Ping pong u gradu/ Sonic plattforming

Daniele Sambo, Venecija, Kolektivni prostori: svjetlo i mrak

Boris Oicherman, Od tamne komore do public art-a: fotografija kao priča

Goran Petercol, Rijeka – Rovinj, Međuprostori

 

17. 5.2013.

Inês Moreira, Porto: Performative gathering, Intimate and Collective

Kristina Leko, Zagreb – Berlin, Participacija, Empowerment (umjetnost u zajednici i javni prostor)

Margarethe Makovec, Anton Lederer Rotor, Graz, ANNENVIERTEL! Umjetnost urbane intervencije

Kvart – Boris Šitum, Milan Brkić, Rino Efendić, Split, Kratki posjet Rijeci, video prezentacija

Milijana Babić i Lara Badurina, APU Rijeka, Predstavljanje pilota mobilnosti Radionica na specifičnim lokacijama, diplomskog studija Medijskih umjetnosti i praksi ADRIART projekta (http://www.adriart.net/)

Rafaela Dražić i [BLOK] – Ivana Hanaček, Ana Kutleša, Vesna Vuković, Akcije u javnom prostoru, riječki slučaj: GRAD=BROD

 

Izložbe:

Mali salon, 10.5. – 25.5.2013., Minuta šutnje, Toni Meštrović i Nadija Mustapić

Minuta šutnje koautorski je projekt dvoje video umjetnika iz Rijeke i Splita, Nadije Mustapić i Tonija Meštrovića. Nastao je snimanjem na terenu, u suradnji s radnicima u Brodogradilištu 3. Maj i Brodosplitu u razdoblju od 2012. do 2013.. Audio i video materijali s lokacija splitskog i riječkog brodogradilišta, montirani su u više-kanalnu instalaciju koja će biti premijerno prikazana u Malom salonu u Rijeci. Misao vodilja naznačena naslovom, naznačuje krhkost identiteta, egzistencijalnu i ekonomsku neizvjesnost, post-tranzicijsku nelagoda, odraz situacije koja zadire šire od lokalne problematike.

 

MMSU, 7.5. – 29.5.2013., Međuprostori, Aleksandar Garbin i Goran Petercol

Osim na ulice, putokaz skrećemo na muzejsko utočište, penjemo se u veliku salu gdje će zajedničko izlaganje Aleksandra Garbina i Gorana Petercola odgovarati na pitanje koje se nametnulo uslijed sveobuhvatnosti teme prostora: što je međuprostor i gdje ga pronalazimo? Tridesetak radova podsjećat će nas gdje sve nailazimo na međuprostor – u vlastitom stanu, na izložbi, u autobusu – između kuhinje i sobe, između dva izložena rada, između putnice i putnika. Autori misle da je međuprostor dvojak, jednom poveznica, slijedeći put razgraničenje.


Paralelna događanja
:


PLATTFORMER
, radionica, 7. – 9. 5. 

Radionica za djecu, Dragana Sapanjoš, 15.5.2013., MMSU

After Party, Klub Život, DJ Pero Despero, 17.5.2013.

Upitnik za građane, Spajalica Crew, 18.05.2013., ispred Malog salona: 10 – 17 sati.

Novinarska radionica sa studentima PU FF Rijeka, 3.5. – 23.5.2013.

Srednjoškolci u javnom prostoru
, Milica Đilas, MMSU: predstavljanje projekta u Malom salonu, 29.5.2013. u 12 sati.
U suradnji Odjela edukacije MMSU i četiri riječke srednje škole, učenici su tijekom školske godine 2012./2013. proveli istraživanje o načinima na koje srednjoškolci koriste javni prostor u gradu Rijeci.
Učenici i njihovi mentori: David Karasman, Gimnazija Andrije Mohorovičića; Branka Batričević i Asja Bikić Rukavina, Građevinska tehnička škola; Željko Maurović, Srednja talijanska škola; Laura Herceg, Škola primijenjene umjetnosti u Rijeci.

◢ ◣◢ ◣◢ ◣◢ ◣◢ ◣◢ ◣◢ ◣◢ ◣◢ ◣◢ ◣◢ ◣◢ ◣◢ ◣◢ ◣◢ ◣◢ ◣◢ ◣◢ ◣◢ ◣◢ ◣◢ ◣◢

 

 

kultura logo.jpg With the support of the Culture Programme of the European Union

grbmkscUntitled-1 BC IC

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s